SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukry proste

  • CARBO, GAINER, BULK, BIAŁKO - istota brania

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] kwasami tłuszczowymi. Lipoproteidy są nośnikami cholesterolu (LDL, HDL, VLDL). Wchodzą na przykład w skład błony komórkowej. glikoproteiny - ich grupę prostetyczną stanowią cukry, należą tu m.in. mukopolisacharydy (ślina). Glikoproteidy występują też w substancji ocznej i płynie torebek stawowych. metaloproteiny - zawierają jako grupę [...]

    Odpowiedzi: 29 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-02-03 11:33:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Spożycie węglowodanów a serotonina

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Istnieje ścisły związek między spożyciem węglowodanów a poziomem serotoniny w mózgu. Węglowodany występują w dwóch postaciach: jako cukry - węglowodany proste oraz jako skrobie, czyli złożone. Wszystkie węglowodany proste, z wyjątkiem glukozy, są słodkie i wykorzystuje się je do nadawania smaku wielu potrawom. Cząsteczki glukozy, połączone w [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-02-14 20:03:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ciekawy artykuł: "Rafinowany cukier"

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Bardzo szeroko mówi o zatruwaniu organizmu przez taki cukier, jednak najbardziej nie zaskoczyła mnie jego szkodliwość, a to jak cukry wpływają na trawienie, co pozwolę sobie zacytować: "PRAWIDŁOWE ŁĄCZENIE ŻYWNOŚCI Czy to będą słodzone płatki zbożowe, ciasto, czarna kawa na śniadanie, hamburgery z [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 4397 Data: 2009-03-07 15:18:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Charakterystyka makroskładników

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Są to związki organiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu gdzie stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie. Podzielic je mozna na: 1. proste - jednocukry (monosaharydy) 2. złozone, dzielace się na: a) dwucukry (disaharydy, olisaharydy) b) wielocukry (polisaharydy) Źródła węglowodanów w pożywieniu człowieka powinny [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 10585 Data: 2008-03-03 19:01:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • DIETY, MASY, FAKTY!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] dostarczają nam białka i wapnia. Niegroźne w rozsądnych ilościach są lody i ciastka, które zapewniają dużo energii, wapnia i fosforu, zapełniają też zapotrzebowanie na cukry. "Wrogami" na pewno są: żelki, cukierki i lizaki, które oprócz wartości energetycznych (czytaj: dużych ilości kalorii) nie gwarantują nic innego. Kiedy nachodzi nas [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2205 Data: 2007-11-29 19:43:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Witam wszystkich. Na wstępie dziękuję firmie KAIZEN za możliwość przetestowania suplementów opatrzonych ich znakiem, członkom KAIZEN TEAM, tj. znanym Wam wszystkim dobrze - Rafałowi Borysiukowi i Jackowi Rzesiowskiemu, za pomoc przy planach dietetycznych, treningowych i suplementacyjnych, oraz sprawowanie pieczy nade mną. Wypada podziękować [...]

    Odpowiedzi: 256 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-01-02 21:14:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta i Ruch Fizyczny - art by Sheep

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] innym zabarwieniem moczu, lub specyficznym oddechem) a energie czerpie ze spalania tłuszczy i ciał ketonowych. Oczywiście do spalania tłuszczy niezbędne są niestety cukry, dlatego też organizm często jako 3 źródło energii bieżę białko - jest to tak zwany katabolizm mięśniowy, jest on niestety mało energetyczny, ale zachodzi w czasie, [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 6230 Data: 2005-03-17 21:22:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] 8.5/3.1 truskowaki 5.8/3.0 grejfrut (różowy) 6.2/2.9 pomidory 2.8/1.4 cytryna 2.5/1.1 suszone owoce: rodzynki 65.0/33.8 figi 62.3/27.5 daktyle 64.2/22.3 morele 38.9/15.4 cukry i inne sacharoza (cukier stołowy) 97.0/48.5 miód 81.9/43.2 cukier brązowy 89.7/42.1 Dla porownania napoje gazowane typu 'cola/sprite/etc.' 11/~6 Niby bezpieczną [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-07-07 04:17:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] to jaki sens ma dostarczanie kolejnych węglowodanów, tylko inaczej opakowanych? W składzie gainerów przeważająca większość stanowią maltodekstryny (D-glukoza) czyli cukry. ZAMIAST GAINERÓW I BULKÓW SPOŻYWAJ JEDZENIE: 1. Płatki kukurydziane (BEZ CUKRU!; zwróć uwagę na skład tego co kupujesz) 2. Ryż 3. Kasze 4. Makarony to też węglowodany [...]

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-07-24 21:27:14 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • SYSTEM SPRZEZEN NAPRZEMIENNYCH - REWOLUCJA! ;)

    Temat
    Trening dla zaawansowanych

    [...] na wieczor poziom testosteronu się obniza. a my przeciez chcemy go mieć caly czas! (J) PRZED TRENINGIEM NIE JEDZ CUKROW PROSTYCH obniżają bowiem produkcje tescia. najlepiej cukry zlozone, godzine przed. ewentualnie obiad na dwie godziny przed. zaczynając trening nie mozesz czuc glodu, ale nie jest dobrze jesli czujesz ze masz pelny zoladek. zle [...]

    Odpowiedzi: 39 Ilość wyświetleń: 6612 Data: 2010-02-14 20:37:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • PRZEMIANY TŁUSZCZÓW

    Temat
    NUTRIFARM&OLIMP

    [...] poziomu insuliny powodują nie tyle same węglowodany, co nieodpowiedni ich rodzaj a także niewłaściwa pora spożywania. Generalnie, najsilniejszy skok insulinowy powodują cukry o wysokim indeksie glikemicznym takie jak słodycze, jasne pieczywo, słodkie napoje, itp. Problem ten jeszcze wyraźniej nasila się, gdy produkty będące źródłem szybko [...]

    Odpowiedzi: 88 Ilość wyświetleń: 19939 Data: 2004-06-29 11:04:56 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Odżywianie w sportach wytrzymałościowych!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] konsumowane różnią się pomiędzy sportowcami. Szybkość trawienia prostych pokarmów w kolejności od najszybciej trawionych do najwolniej jest następująca: proste węglowodany (cukry) złożone węglowodany (makaron, ryż, jarzyny, cukry złożone) białko tłuszcz Płynne pokarmy opuszczają żołądek szybciej niż stałe. Duże objętości posiłków wymagają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4679 Data: 2006-02-10 20:43:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odżywianie w konkurencjach wytrzymałościowych

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] różnią się pomiędzy sportowcami. Szybkość trawienia prostych pokarmów w kolejności od najszybciej trawionych do najwolniej jest następująca: • proste węglowodany (cukry); • złożone węglowodany (makaron, ryż, jarzyny, cukry złożone); • białko; • tłuszcz. Płynne pokarmy opuszczają żołądek szybciej niż stałe. Duże objętości posiłków [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 5342 Data: 2005-02-15 21:18:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • <<<<Zbiór wiadomosci dla początkujących>>>

    Temat
    Trening dla początkujących

    [...] wyrównać sobie straty zużyte na podstawowe funkcje życiowe oraz na trening dopiero w następnej kolejności będzie budował mięśnie. Wyróżniamy węglowodany proste (m.in. owoce, cukry) oraz złożone. Te pierwsze dostarczają natychmiastowej energii oraz uzupełniają straty glikogenu, uszczuplone podczas intensywnego treningu. Drugie natomiast [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 2464 Data: 2009-10-12 20:11:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • powtórka z Arnolda WARTO dla wszystkich

    Temat
    Trening dla początkujących

    [...] jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny owce, cukry. Tłuszcze służą również jako skoncentrowane źródło ciepłą i energii dla organizmu i są ważne dla normalnego funkcjonowania tkanek. Dziewięć kcal otrzymujemy z jednego [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 3514 Data: 2005-11-26 13:40:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • powtórka z Arnolda dla wszystkich WARTO

    Temat
    Po siłowni, o siłowni

    [...] jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny owce, cukry. Tłuszcze służą również jako skoncentrowane źródło ciepłą i energii dla organizmu i są ważne dla normalnego funkcjonowania tkanek. Dziewięć kcal otrzymujemy z jednego [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 3354 Data: 2005-11-28 20:03:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • O D Ż Y W I A N I E - w a r t o z e r k n ą ć

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] konsumowane różnią się pomiędzy sportowcami. Szybkość trawienia prostych pokarmów w kolejności od najszybciej trawionych do najwolniej jest następująca: proste węglowodany (cukry); złożone węglowodany (makaron, ryż, jarzyny, cukry złożone); białko; tłuszcz. Płynne pokarmy opuszczają żołądek szybciej niż stałe. Duże objętości posiłków wymagają [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 10693 Data: 2004-08-08 21:16:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • 10 rad co do odżywiania!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] tę dietę, prawie wcale nie jesz warzyw i owoców; - sięgając po owoce, wybieraj te, które są bogate w antyrakowe przeciwutleniacze i chroniące naczynia flawonoidy, a ubogie w cukry - czyli maliny, jabłka, wiśnie grejpfruty, mandarynki, brzoskwinie, gruszki. Nie jedz więcej niż pół sporego owocu trzy razy dziennie; - unikaj produktów z ukrytymi [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 8789 Data: 2008-11-02 09:29:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] spadł z 40% do 30%, gdy tymczasem otyłość znacznie wzrosła. Mniej tłuszczu nie jest więc odpowiedzią na wzrost otyłości Norman Swan: To dlatego, że dodaja oni węglowodany i cukry aby zastąpić tłuszcz. Robert Lustig: Absolutnie. Tłuszcz nie podnosi poziomu insuliny, cukier czyni to bezposrednio a fruktoza nie robi tego bezpośrednio ponieważ nie [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 12188 Data: 2009-02-09 20:02:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [ART]Jak zbilansowac dietę redukcyjną by Skalar.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] przetwarzania itd. mają niekorzystny wpływ na witaminy, minerały, błonnik. Wiele z nich jest niszczonych bądź całkowicie wypłukiwane/usuwanych. Dlatego warto by spożywać te cukry, które charakteryzują się niskim przetworzeniem i przyrządzać je tak, by straty były jak najmniejsze. Źródłami sacharydów o niskim przetworzeniu to płatki owsiane [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 8252 Data: 2008-06-02 22:43:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)